Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar kontrakt på 48 Archerpjäser

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Bofors på 48 Archerpjäser till Försvarsmakten. Archer 8x8 är en 155mm Haubits, där det skjutande systemet är integrerat på en lastbil från tyska RMMV. Värdet på kontraktet är fem miljarder kronor och den första leveransen till FMV sker under 2025.

Anskaffningen är dels en ersättning för de pjäser som Sverige säljer till Storbritannien och skänker till Ukraina, dels en utveckling av det svenska försvarets artilleriförmåga i enlighet med det försvarspolitiska beslutet 2020.

– Det här är mycket viktigt för att få igång produktion av nya artilleripjäser till Försvarsmakten. Det är ytterst angeläget att ersätta de pjäser vi levererar i samarbetet med Storbritannien för att stödja Ukraina och öka förmågan till artilleribekämpning enligt den försvarspolitiska inriktningen, säger Jonas Lotsne, chef armémateriel FMV.

Archer 8x8. Foto: BAE Systems Bofors.

Jonas Lotsne och Lena Gillström sitter vid ett bord och skakar hand, med avtalspapprena  liggande på bordet framför sig. Övriga personer står bakom dem.

Jonny Lindfors, chef för armén, Peter Sandwall, statssekreterare, Jonas Lotsne, chef armémateriel FMV, Lena Gillström, VD BAE Systems Bofors, Jeremy Tondreault, VD BAE Systems Platform & Services och Charles Woodburn, VD BAE Systems.

Publicerad: 2023-09-13