Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar kontrakt på flytbroar

FMV har tecknat ett kontrakt med den tyska leverantören General Dynamics Europe Land Systems, GDELS, på tolv stycken Amfibiebrosystem, M3.

– Systemen kommer tillföra Försvarsmakten en helt ny möjlighet att snabbt upprätta förbindelser över vattendrag med en betydligt mindre personalstyrka än idag, säger Mikael Frisell, chef Armémateriel vid FMV. 

Leveranserna kommer att påbörjas 2024 och det nya systemet ges benämningen Amfibiebro 400.

Samtidigt tecknades även kontrakt på ytterligare anskaffning av materiel för det redan befintliga brosystemet Improved Ribbon Bridge, svensk benämning Däcksbro 300. De två systemen från samma tillverkare är kompatibla med varandra och finns hos flera försvarsmakter i Europa, vilket ökar graden av interoperabilitet.

Amfibiebrosystem, M3. Foto: FMV

Amfibiebrosystem, M3. Foto: FMV

Testerna med Amfibriebrosystem, M3 påbörjades redan för 20 år sedan men på grund av ändrade inriktningar och krympande ekonomi lades projektet då ned. De erfarenheter som FMV drog under försöken i kallt väder för 20 år sedan är nu till stora delar impementerade och Sverige får ett mycket bra system som även fungerar i norra Sverige. I avtalet finnds även optioner på ytterligare system för att möta en växande försvarsmakt.

Publicerad: 2022-07-01