Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar kontrakt på nya arbetsfartyg till Försvarsmakten

FMV har tecknat kontrakt med leverantören Astilleros Armon Vigo SA för leverans av två nya arbetsfartyg. De nya fartygen når Försvarsmakten under 2027 och 2028.

Arbetsfartyget är en av tre nya plattformstyper som ingår i det arbete FMV nu genomför för att stödja Försvarsmakten i utvecklingen av den marina sjörörliga logistiken. Övriga plattformstyper som ingår är nya hamnbogserare och trängfartyg, den senare är avsedd för olika slag av marin underhållstjänst. De nya systemen kommer fortlöpande att levereras till de marina basbataljonerna och de marina militärbaserna.

Fyra hamnbogserare står inför leverans till Försvarsmakten under våren 2024 och anskaffningen av nya arbetsfartyg är den andra upphandlingen som FMV nu genomfört. I och med att avtalet är signerat övergår nu anskaffningen av arbetsfartyg till ett fristående anskaffningsprojekt.

– Som projektledare för anskaffningen av hamnbogserarna så kommer jag ta med en hel del erfarenheter in i den mer komplexa anskaffningen av arbetsfartygen. I grund och botten så är vi samma projektteam, både från FMV och från Försvarsmakten, fast såklart utökat till en större grupp, säger Susanne Nordman, projektledare för anskaffningen av arbetsfartygen.

Det nya arbetsfartyget kommer att ersätta HMS Pelikanen och HMS Furusund. Fartygen ska ge Marinen en förbättrad förmåga att stödja övriga förband med torpedbärgning, logistik och undervattensarbeten samt tillförd dykförmåga.

Konceptbild av arbetsfartyg som FMV har upphandlat till Försvarsmakten.

Konceptbild av arbetsfartyg. Bild: Saltech.

Publicerad: 2024-02-27