Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Förprojektering för ersättningsanskaffning av stridsfordon

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds AB för att genomföra en förprojektering gällande ersättningsanskaffning av stridsfordon. Värdet på kontraktet är 36 miljoner kronor.

Stridsfordon 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Stridsfordon 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Kontraktet är ett första steg för att definiera konfiguration och program för de stridsfordon som ska ersätta de stridsfordon av typ 9040C som Sverige donerat till Ukraina. Målbilden är att förprojekteringen ska vara avslutad i tid för att kunna lägga en seriebeställning av så kallade CV9035 MkIIIC tidigt 2024.

Förprojekteringen möjliggör planering av kommande produktion och att beställningar kan läggas på vissa komponenter och material med långa ledtider. Förberedelserna för kommande produktion kan därmed göras parallellt med de slutliga förhandlingarna om kontraktet på nya stridsfordon.

– Nu är det viktigt att vinna tid och det här uppdraget bäddar för att få igång produktionen så fort vi tecknar slutgiltigt avtal om anskaffning. Det är en förutsättning för att ersätta materiel som skänkts till Ukraina och återta förmågan i arméns krigsorganisation så snabbt som möjligt, säger Jonas Lotsne, chef armémateriel FMV.

Publicerad: 2023-10-11