Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Förstärkt beväpning till Jas 39 Gripen

Under 2023 har den svenska luftförsvarsförmågan förstärkts genom att FMV har levererat ett betydande antal nya jaktrobotar till Försvarsmakten och Jas 39 Gripen. Anskaffningen har skett forcerat på grund av det försämrade omvärldsläget.

Foto: Saab AB

Foto: Saab AB

Parallellt med leveranser av jaktrobotar har förmågan till markmålsbekämpning ökat inom stridsflygsystemet genom att FMV under året levererat fler precisionsbomber till Försvarsmakten och Jas 39 Gripen. FMV har i uppdrag från Försvarsmakten att under kommande år fortsätta att successivt öka antal jaktrobotar och precisionsvapen mot markmål för att ytterligare stärka Försvarsmaktens luftförsvarsförmåga. Det är både för nationella behov och som en anpassning för ett Nato-medlemskap.

– Det försämrade omvärldsläget gör det nödvändigt att snabbt stärka den svenska luftförsvarsförmågan för vårt nationella försvar men även för att möta Nato-behov, säger Martin Anderberg, chef för stridsflygsystem på FMV.

 

Foto: Hans Berggren, Harleys/Saab AB

Foto: Hans Berggren, Harleys/Saab AB

Publicerad: 2024-04-09