Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Raketartillerisystemet Himars provsköts i Vidsel

På FMV:s provplats i Norrland samövade nyligen Natoförband med enheter ur Livregementets husarer, K3. Tillsammans övade de med raketartillerisystemet Himars, High Mobility Artillery Rocket System.

Under övningen på Försvarets materielverks provplats landade ett amerikanskt Herculesplan med en fordonsburen eldenhet och ledningscentral. På kort tid grupperade förbandet, sköt skarpt och träffade mål flera mil bort. För att sedan snabbt packa ihop och lyfta igen. Själva målet på FMV:s övningsområde var en fingerad ledningsplats bestående av fordon och containrar drygt tre mil bort. Himars-systemet avlossade sex raketer och målet träffades.

Himars-enheten sköts av tre personer; skytt, förare och pjäschef och går att ladda med en mängd olika typer av ammunition. Vid momentet i Vidsel användes sex stycken M31-raketer på 227 mm med en 91 kg högexplosiv stridsspets. Raketerna har eget drivsystem och är gps-styrda vilket ger mycket bra träffsäkerhet. Räckvidden för artillerisystemet Himars är upp till 300 kilometer.

Med ett raketartilleri som Himars kan Gotland försvaras från fastlandet eller Baltikum försvaras från Gotland.

Fakta

T&E:s provplats i Vidsel har tillgång till Europas största provområde över land. Provområdet ligger i Lappland och omfattar ett avlyst, väl bevakat, lågfjällsområde på totalt 1650 km². Här finns mer än 60 års erfarenhet från verifiering och validering, VoV, av militära system. På provplatsen arbetar cirka 80 personer.

På provplats Vidsel utförs VoV-verksamhet i huvudsak inom tre områden:

  • stridsflygplan
  • luft-, land- och sjöburna robotar
  • obemannade flygande farkoster (UAV)

Publicerad: 2022-09-30