Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Luftvärnsförmåga under utveckling

Under sommaren genomförde FMV provskjutningar med delar av det som kallas Insatsförmåga Luftvärn. Målet är att lämna över samtliga systemenheter Eldenhet 98 i år.

Det ingår alltid några verifieringsprov när nya system utvecklas. Den tekniska förmågan testas i förhållande till de krav som finns uppställda i den upphandling som FMV har gjort. Luftvärnssystem är tekniskt komplexa och med krav på stor precision.

Eldenhet 98-systemet ska försvara Sverige mot fientliga luftmål på korta distanser som exempelvis stridsflygplan och kryssningsrobotar. Med radarinformation från Underrättelseenhet 23 skjuter eldledaren på Eldenhet 98 roboten mot flygplanet.

Roboten som skjuts från Eldenhet 98 ingår även som beväpning på stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Den flygbaserade roboten har efter justeringar i programvaran även blivit markbaserad.

Eldenhet 98 och robot 98

FMV är i slutfasen av proverna med Eldenhet 98-systemet. Robot 98 som avfyras från Eldenhet 98 ska försvara Sverige mot exempelvis stridsflygplan och kryssningsrobotar.

Fredrik Bayard

Vi kommer närmare och närmare slutleverans av Insatsförmåga luftvärn. Det säger Fredrik Bayard, som är projektledare.

Medarbetare vid FMV:s provplats i Vidsel riggar målrobot inför verifieringsskjutningen.

Medarbetare vid FMV:s provplats i Vidsel riggar målrobot inför verifieringsskjutningen.

Vid provskjutningen agerar en målrobot vid FMV:s provplats i Vidsel rörligt mål. Roboten som skjuts från Eldenhet 98 kan låsa på målet innan eller efter man skjuter beroende på vad scenariot kräver.

– Vi ska med det här provet visa att systemet fungerar från inmätning av mål till träff i mål, säger Fredrik Bayard, projektledare för Insatsförmåga luftvärn på FMV.

Innan systemet är helt överlämnat till Försvarsmakten krävs det att samtlig dokumentation finns på plats och att verifieringsskjutningarna har gått bra.

– Vi kommer under våren 2021 att genomföra ett systemprov med samtliga fem systemenheter som ingår i Insatsförmåga Luftvärn. Därefter hoppas vi kunna lämna över det kompletta systemet.

Publicerad: 2020-09-02