Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Ny kokkärra med större kapacitet

Under hösten överlämnar FMV helt nya kokkärror till Försvarsmakten. Kokkärra 24 erbjuder möjlighet att laga tre mål mat dagligen för upp till cirka 500 personer. Rymliga ytor och bra belysning bidrar till en god arbetsmiljö för personalen som bemannar fältköket. Nyligen genomförde FMV en utbildning som omfattade både teknik och matlagning.

Kokkärra 24 erbjuder möjlighet att laga tre mål mat dagligen för upp till cirka 500 personer. Foto: FMV

Kokkärra 24 erbjuder möjlighet att laga tre mål mat dagligen för upp till cirka 500 personer. Foto: FMV

Under våren genomförde FMV en utbildning i det nya fältköket tillsammans med Försvarsmakten. Foto: FMV

Under våren genomförde FMV en utbildning i det nya fältköket tillsammans med Försvarsmakten. Foto: FMV

Med på utbildningen fanns både tekniker och instruktörer, som i sin tur sedan ska sköta underhåll och utbilda personal i det nya fältköket.  Foto: FMV

Med på utbildningen fanns både tekniker och instruktörer, som i sin tur sedan ska sköta underhåll och utbilda personal i det nya fältköket. Foto: FMV

Skorstenen är hopbyggd med en hydraulisk pump som pumpar upp hela taket som ett parasoll när kokfunktionen ska användas. Foto: FMV

Skorstenen är hopbyggd med en hydraulisk pump som pumpar upp hela taket som ett parasoll när kokfunktionen ska användas. Foto: FMV

Kokkärra 24 har en tjänstevikt på cirka 2500 kilo och kan dras både med vanlig dragkrok eller dragögla för lastbil. Foto: FMV

Kokkärra 24 har en tjänstevikt på cirka 2500 kilo och kan dras både med vanlig dragkrok eller dragögla för lastbil. Foto: FMV

I kokkärran finns det en ugn, ett stekbord och två stora kittlar. Ett bord fram och ett bak för beredning som till exempel att hacka och förbereda mat. Foto: FMV

I kokkärran finns det en ugn, ett stekbord och två stora kittlar. Ett bord fram och ett bak för beredning som till exempel att hacka och förbereda mat. Foto: FMV

Rymliga ytor och bra belysning bidrar till en god arbetsmiljö för personalen som bemannar fältköket. Foto: FMV

Rymliga ytor och bra belysning bidrar till en god arbetsmiljö för personalen som bemannar fältköket. Foto: FMV

– Den största skillnaden mellan Koktraktorkärra 112 och 113 och den nya Kokkärra 24 är att den nya har en varmluftsugn samt att dieselbrännarna är helautomatiska och därför enklare att manövrera. Eftersom dieselbrännaren arbetar väldigt tyst, skapar det en trevlig arbetsmiljö för de som bemannar kokkärran, säger Erik Lundqvist, systemingenjör FMV.

Något som också bidrar till en bra och hygienisk arbetsmiljö är den inbyggda plattformen ovanpå, som erbjuder en bra arbetsyta där all matlagning sker.

Kök för fyra eller en

Den nya kokkärran har också behaglig belysning och bra utrymme för personalen att förbereda och tillaga maten. Det går att arbeta fyra personer i köket utan problem, men det är även möjligt att sköta köket ensam om det behövs.

Kokkärran är natogrön, har grova däck som klarar skogsvägar och kan köras i en hastighet på 80 kilometer i timmen. Den har en tjänstevikt på cirka 2500 kilo och kan dras både med vanlig dragkrok eller dragögla för lastbil.

Utbildning i nya fältköket

Under våren genomförde FMV en utbildning i det nya fältköket tillsammans med Försvarsmakten. Med på utbildningen fanns både tekniker och instruktörer, som i sin tur sedan ska sköta underhåll och utbilda personal i det nya fältköket.

– Det var ett positivt bemötande av den nya kokkärran. Teknikerna var sugna på att se "under huven" och instruktörerna var sugna på att laga mat för att se hur det kommer fungera ute i fält. Köken invigdes under utbildningen och det provlagades ris och chorizogryta. Det var väldigt gott och uppskattades av alla deltagare, säger Erik Lundqvist.

Tre mål mat till 250 personer

Förutom ett helt nytt sätt att laga mat, så har den nya kokkärran större kapacitet. I kokkärran finns det en ugn, ett stekbord och två stora kittlar. Ett bord fram och ett bak för beredning som till exempel att hacka och förbereda mat. Kokkärran kommer i nuläget att användas till matlagning av tre mål mat per dag för 200–250 personer, men kapaciteten för kärran klarar matlagning för cirka 500 personer.

Skorstenen är hopbyggd med en hydraulisk pump som pumpar upp hela taket som ett parasoll när kokfunktionen ska användas. I transportläge är kärran 60 centimeter lägre.

Konceptet för den nya kokkärran har FMV specificerat, men det finns liknande i Europa, bland annat i Frankrike, Nederländerna och Belgien. Leverantören är franska företaget SERT som tidigare levererat såväl tvättcontainrar som Duschkärra 8, där den senare delar chassikonstruktion med Kokkärra 24.

Publicerad: 2024-10-07