Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Ny leverans av Helikopter 14

I april levererades ytterligare en Helikopter 14 av markoperativ modell till Försvarsmakten och helikopterflottiljen i Luleå. Det här sker inom ramen för Retrofit, ett projekt där ett antal Helikopter 14 genomgår modifieringar för att uppnå full förmåga och utrustningsnivå.

– Med denna leverans är vi stolta över att bidra till att förmåga och tillgänglighet ytterligare förstärks i norr, säger Lena Matz, projektledare för Helikopter 14 på FMV.

Helikopter 14 på marken. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Helikopter 14. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

FMV har tidigare levererat 18 Helikopter 14 till Försvarsmakten, varav elva är så kallade interimsvarianter. Dessa elva har genomgått eller ska genomgå uppgraderingar till den slutliga konfigurationen, som ger helikoptrarna full förmåga enligt Försvarsmaktens beställning.

Innan de levereras till Försvarsmakten genomgår helikoptrarna en leveranskontroll i FMV:s regi. Det innebär att specialister från FMV och Försvarsmakten inspekterar att de är byggda i linje med avtalet och att all dokumentation stämmer. Det här är ett arbete som tar flera veckor att genomföra och kräver provflygningar av FMV:s verksamhetsområde Test och evaluering. På så sätt säkerställs att tekniska krav är uppfyllda och att materielen motsvarar Försvarsmaktens behov.

Efter den senaste överlämningen återstår leverans av fyra modifierade Helikopter 14 till Försvarsmakten. Två markoperativa helikoptrar ska landa i Luleå och två sjöoperativa levereras till helikopterskvadronen i Ronneby. Dessa genomgår just nu modifieringar av industrin i Finland respektive Frankrike och väntas till FMV under 2023 och 2024.

Fakta Helikopter 14

Helikopter 14, Hkp 14, är den svenska benämningen på NH90 från Nato Helicopter Industries, NHI. Den är framtagen genom ett europeiskt samarbetsprojekt och har beställts av 14 länder och levererats i över 500 exemplar.

Systemet ska kunna sköta varierande uppdrag, inom och utom landet, över hav och land, i vintermiljö och i ökenklimat. Det är möjligt att utrusta Hkp 14 med många olika typer av utrustning beroende på uppdraget.

NH90 är också det första systemet som är byggt i kompositmaterial och med fly by wire. Det innebär att den är datorstyrd, i motsats till konventionella helikoptrar där styrningen sker mekaniskt.

Publicerad: 2023-05-03