Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Ny utbildningssimulator för Försvarsmaktens stridsvagnsbesättningar

Försvarsmakten har, med stöd av FMV, tecknat kontrakt med det tyska företaget KNDS, tidigare KMW, om att köpa nya stridsvagnssimulatorer till Stridsvagn 122. 

Simulatorerna kommer att ersätta befintliga tornbesättningsträningsanläggningar, TBTA, vid förbanden samt besättningsträningsanläggning, BTA, vid Markstridsskolan.

– Utöver att byta ut de äldre simulatorerna så tillförs P18 på Gotland en simulator. Dessutom utökar vi antalet simulatorer på I19 i norr och P7 i söder, säger Pontus Berg, materielområdesansvarig stridsvagn Leopard vid Försvarsmaktens arméstab.

Den nya simulatorn kommer att möjliggöra träning för en komplett stridvagnsbesättning bestående av vagnchef, skytt, förare och laddare i alla utbildningssteg, från grundläggande befattningsutbildning till förbandsträning. Precis som den skarpa vagnen kommer även simulatorn att utrustas med det nya ledningsstödssystemet.

– Det här projektet kommer att stärka Sveriges försvarsförmåga på riktigt. Sverige har alltid varit duktiga på att använda moderna simulatorer och nu tar vi återigen ett ordentligt kliv i utvecklingen. Mycket tack vare ett utomordentligt bra samarbete med alla inblandade i Försvarsmakten, hos KNDS och på FMV, säger Claes Hallbäcken, projektledare FMV.

Leveranserna till Försvarsmakten kommer att ske löpande till 2029.

Publicerad: 2024-01-18