Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Nya sjöräddningsdräkter till Försvarsmakten

Försvarsmakten, med FMV som ombud, har tecknat ramavtal om nya sjöräddningsdräkter. Dräkterna håller den som faller överbord torr och varm, så att man klarar att överleva i minst en timme i vattnet. 

– Det här är säkerhetskritisk livräddningsmateriel. Om man inte har sådan ombord får fartyget inte lämna hamn, säger Johanna Josefsson, projektledare skepps-, skydds- och livräddningsmateriel FMV.

Sjöman i orange sjöräddningsdräkt hoppar överbord.

Som en del av upphandlingen gjorde FMV en praktisk utvärdering av sjöräddningsdräkterna, där användare från Försvarsmakten fick testa dräkterna i olika moment och användningsområden, som här att överge fartyget. Foto: Försvarsmakten.

En sjöman i orange sjöräddningsväst vänder en livflotte i en bassäng.

En del tester utfördes i bassäng, som till exempel att vända en livflotte från upp och nedvänt läge. Foto: FMV.

Tre män iförda sjöräddningsdräkter står i vatten och arbetar med att täta läckor.

Här testar man dräkterna i arbetsmomentet att täta läckor. Testet, som sker i en container fylld med kallt havsvatten, ska simulera läckage i ett fartyg. Foto: FMV.

Sjöman på väg att klättra upp på fartyg under den praktiska utvärderingen av sjöräddningsdräkten. Foto: Försvarsmakten.

Ramavtalet omfattar två typer av sjöräddningsdräkter, en till ytstridsfartyg och en till amfibiekåren.

– Det är samma typ av dräkt, en så kallad SOLAS-dräkt, som man måste ha ombord. Det som skiljer de två dräkterna åt är färgen, orange till ytstridsfartyg och svart till amfibiekåren, säger Johanna Josefsson.

Som en del av upphandlingen gjorde FMV en praktisk utvärdering av anbudsproverna, där användare från Försvarsmakten fick testa och utvärdera dräkterna.

– Det har varit en väldigt rolig upphandling i och med att de praktiska testerna varit en så stor del av arbetet med att verkligen få fram rätt produkt, säger Marcela Nilsson, strategisk inköpare FMV.

De nya sjöräddningsdräkterna, även kallade 1H-dräkter, ska ersätta de nuvarande dräkterna som nått sin livslängd.

– De nuvarande sjöräddningsdräkterna är 20–30 år gamla och går knappt att laga längre. De nya dräkterna är ganska lika de nuvarande, men vi har kravställt bättre slitageskydd på rumpa, knä och armbågar, där de slits mycket. De nya dräkterna är också gjorda i ett modernare material, de är lite lättare och har plastdragkedja istället för metall.

FMV har gjort ett första avrop för att börja omsätta de gamla dräkterna. Den första delleveransen till Försvarsmakten är planerad till november 2024. Ramavtalet är värt 47 miljoner kronor.

Försvarsmakten, med FMV som ombud, har tecknat avtal med Equipnor AB om de nya sjöräddningsdräkterna, som tillverkas av underleverantören Ursuit OY. Foto: Equipnor AB.

Foto: Equipnor AB.

Publicerad: 2024-07-12