Nytt totalförsvarsbeslut
Regeringen har presenterat inriktningen för det militära och civila försvaret för de kommande sex åren. Förslaget lämnades i en proposition till riksdagen under onsdagen.
Propositionen slår fast den ekonomiska ambitionsökning som tidigare aviserats med försvarsanslag på 2,6 procent av BNP till 2028 enligt Natos standard. Den tar fasta på stora delar av förslagen som Försvarsberedningen presenterade i sin slutrapport i april i år – Stärkt försvar, Sverige som allierad. Utvecklingen av Försvarsmaktens krigsorganisation och flera nya försvarsförmågor innebär en stor tillväxt också inom materielområdet samt satsningar på till exempel reservdelar och ammunition för att öka krigsförbandens uthållighet.
– Jag välkomnar regeringens förslag till ny inriktning som får stort genomslag på materielområdet. Det är i linje med vad Försvarsmakten med stöd av FMV föreslagit till Försvarsberedningen och sedermera till regeringen. Inriktningen befäster den dramatiska ökningen av både ny materiel och vidmakthållande av befintlig materiel säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson.
FMV har bidragit i arbetet med förslaget till ny inriktning på flera sätt. Myndigheten har haft en expert som medverkat i Försvarsberedningens arbete och har även lämnat underlag till beredningen. I juni 2024 lämnade FMV in ett reviderat budgetunderlag till regeringen utifrån Försvarsberedningens förslag och lämnade också yttrande på Försvarsmaktens budgetunderlag.
– Nu måste fokus vara att bygga upp krigsförbanden. För FMV:s del handlar det om att fortsätta beställa materiel för att Försvarsmakten ska få materielleveranser i tid. De senaste två åren beställde FMV materiel för cirka 88 miljarder men med dagens långa leveranstider krävs fortsatt snabba beslut och bemyndiganden för att få fram materiel till krigsförbanden, säger Göran Mårtensson.
För att möta kraven som den nya försvarspolitiska inriktningen medför fortsätter FMV utvecklingen av effektivare arbetssätt både inom myndigheten och med Försvarsmakten. Det handlar bland annat om implementering av den nya samordningsöverenskommelsen som styr det gemensamma arbetet mellan FMV och Försvarsmakten, effektivare styrning och ledning samt nya arbetsprocesser inom FMV och utvecklingen av den tillväxtbaserade styrningen med Försvarsdepartementet. En ny innovationsstrategi implementeras för att i högre grad och snabbare nyttiggöra innovationer i materielprocessen. Utöver det utvecklas även introduktionen för nyanställda som uppgår till över fyra hundra hittills i år.
– Den nya inriktningen innebär höga leveranskrav både på FMV och på våra leverantörer. Tillsammans med Försvarsmakten måste vi alla fortsätta utveckla våra arbetssätt och arbeta smartare för att klara den planerade tillväxten och att fortsätta levererar på en ny och konstant hög nivå, avslutar Göran Mårtensson.
Propositionen Totalförsvaret 2025-2030 lämnas nu till riksdagen där den ska behandlas och beslutas. Därefter beslutar regeringen om nya inriktningar för berörda myndigheter inklusive FMV.
Publicerad: 2024-10-15