Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Prov av ny portabel räls för utläggning av sjöminor

FMV har tillsammans med Försvarsmakten framgångsrikt provat en ny typ av portabel räls för utläggning av sjöminor, som ska gå att använda ombord på civila fartyg. Tillsammans med Försvarsmaktens nya möjlighet att ta in civila fartyg bidrar rälsen till att utläggning av sjöminor kan ske betydligt snabbare än tidigare.

Soldater monterar den nya minrälsen på fartygets däck. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Soldater monterar den nya minrälsen på fartygets däck. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Möjligheten att ta in civila fartyg är ny för Försvarsmakten och gör att marinen på kort tid kan öka sin militära kapacitet. Kortfattat går det ut på att de antingen hyr fartyg mot en avgift eller gör ett så kallat uttag av krigsplacerad materiel med förfoganderätt. Det senare alternativet gäller vid höjd beredskap och då kan fartyget övergå till Försvarsmakten mot en ersättning.

Hela det här förfarandet, tillsammans med montering och användning av en ny portabel räls för att lägga ut sjöminor från civila fartyg, provade Försvarsmakten tillsammans med FMV under övningen Aurora 23.

Det är FMV och leverantören Saab som har utvecklat den portabla rälsen, som är byggd i sektioner och fästs i skrovet med hjälp av spännband. Med rälsen på plats kan fartyget bära och fälla sjöminor på ett effektivt sätt. Dessutom blir transporten både enklare och säkrare.

Att ta fram och utveckla rälsen har gått mycket fort. Beställningen från Försvarsmakten kom in i september 2022 och redan i mars 2023 kunde vi leverera. Tack vare ett mycket bra samarbete med vår leverantör och med Försvarsmakten har vi lyckats skapa en ny förmåga som gör våra kustområden säkrare.

Anthon Bremer
Ingenjör på FMV

Sjöminor av olika typer lastas ombord för att senare fällas i övningssyfte. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

Sjöminor av olika typer lastas ombord för att senare fällas i övningssyfte. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten

– Vi var noga med att inte skada fartyget och att kunna återlämna det i ursprungligt skick. Rälsen monterades förvånansvärt snabbt med hjälp av soldater från Älvsborgs amfibieregemente. När det var klart lastades sjöminor ombord, både av typen K14 som amfibieförbanden använder men även av typerna F8 och F80 som flottans större fartyg har. De olika sjöminorna är anpassade för olika vattenförhållanden och kompletterar varandra, säger Anders Ellström, Försvarsmakten.

Publicerad: 2023-09-26