Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

FMV levererar specialanpassade snöskotrar

100 specialanpassade snöskotrar med tillhörande kälkar, verktyg och reservdelar har FMV nu levererat till Försvarsmaktens jägare, som lagom till vintersäsongen får moderna fordon anpassade till uppdrag i vintermiljö.

FMV har levererat nya moderna snöskotrar för uppdrag i arktisk miljö till Försvarsmaktens jägarförband. Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten.

I leveransen ingår två typer av snöskotrar, en bredbandad arbetssnöskoter och en snöskoter med förmåga till hög rörlighet i alpin miljö, samt skoterkälkar. Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten.

Vid en ceremoni vid Norrlands dragonregemente, K4, i Arvidsjaur gjorde FMV, med chefen för armémateriel Mikael Frisell i spetsen, en överlämning av ett nytt och modernt snöskotersystem.

De hundra nya snöskotrar som FMV nu levererar är anpassade och avsedda för Arméns Jägarbataljon vid Norrbottens regemente i Arvidsjaur och Fallskärmsjägarskvadronen på Underrättelsebataljonen vid Livregementets husarer i Karlsborg.

Det här är förband som kan agera bakom fiendens linjer och för operationer i vintermiljö får de nu nya redskap för sin verksamhet.

I leveransen ingår två typer av snöskotrar, en bredbandad arbetssnöskoter och en snöskoter med förmåga till hög rörlighet i alpin miljö, samt skoterkälkar.

Det är leverantören BRP i Finland som har anpassat snöskotrarna för att möta de krav som ställs i avtalet med FMV. Det är 88 stycken Lynx 69 Ranger Army 900 ACE och 12 stycken Lynx BoonDocker Army 4100 850 E-TEC.

Snöskoterkälkarna har upphandlats på ännu kortare tid än snöskotrarna. Efter utvärderande prov för att fastställa kraven upphandlade FMV 100 snöskoterkälkar på fem månader. Leverantören Nordic Production Group i Estland har nu levererat samtliga kälkar.

I avtalet har FMV möjlighet att utlösa optioner om ytterligare två hundra snöskotrar med tillhörande kälkar och systemmateriel.