Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Svenskt erbjudande till Slovakien

Det slovakiska försvarsdepartementet ska anskaffa 152 stridsfordon för att modernisera sin armé. FMV har lämnat ett erbjudande tillsammans med BAE Systems Hägglunds som omfattar det svensktillverkade stridsfordonet CV90 och svensk support kring utbildning, taktiskt användande och framtida utveckling.

Stridsfordon 90

CV 90, som i Sverige heter Stridsfordon 90, används även av Norge, Finland, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Estland. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Stridsfordon 90

Det svenska erbjudandet till Slovakien omfattar 152 stridsfordon CV90 med en finansieringslösning och bland annat samarbeten kring underhåll, utbildning och framtida teknikutveckling samt ett industriellt samarbete med den slovakiska industrin. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Försvarets materielverk (FMV) och BAE Systems Hägglunds har lämnat ett erbjudande till försvarsdepartementet i Slovakien som ett svar på en förfrågan om bandgående stridsfordon, en förfrågan som man ställt till flera statliga aktörer.

Vi har arbetat fram ett erbjudande som väl möter kundens krav på ett bilateralt samarbete.

Måns Rutström
projektledare FMV

Det svenska erbjudandet gäller stridsfordonet CV90 MKIV. Fordonet finns i det svenska försvaret och går under namnet Stridsfordon 90. Förutom i Sverige används CV 90 i Norge, Finland, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Estland.  

– Det erbjudande vi lämnar är ett kombinerat erbjudande där FMV föreslår en statlig överenskommelse under ett befintligt MOU-avtal som länderna har inom försvarsområdet, säger Måns Rutström, projektledare FMV.

– I vårt erbjudande föreslår vi olika samarbetsområden runt Stridsfordon 90. Det är samarbeten mellan det slovakiska försvarsdepartementet och FMV och Försvarsmakten. Exempelvis utbildning, utbyte vid övningar och samarbete kring framtida teknikutveckling.

Den industriella delen av erbjudandet består av den svensktillverkade CV90 MKIV från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Här finns också utbildning, stöd och samarbeten kring underhåll och ett industriellt samarbete med den slovakiska industrin.

Publicerad: 2022-02-01