Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Sverige deltar i övning för obemannade marina system

Just nu pågår övningen REPMUS, Robotic Exprimental and Prototyping Maritime Unmanned Systems, i Portugal. Övningen är världens största för experiment och utveckling av obemannade system med marin tillämpning. Det är tredje året som Sverige deltar aktivt och det första som Natomedlem.

– Vårt deltagande spelar en nyckelroll i utvecklingen av Sveriges förmågor med marina obemannade system. Förmågor som är centrala och efterfrågade, såväl nationellt som internationellt, inte minst i en Natokontext, säger Robert Wigert, FMV, som är head of delegation i Team Sweden.

Två USV:er (Piraya) på akterdäck på franskt örlogsfartyg. Foto: Robert Wigert, FMV.

UAV Skeldar går ner för landning. Foto Robert Wigert, FMV.

Genomgång efter övning. Foto: Robert Wigert, FMV.

I övningen deltar ett 30-tal nationer, deltagarna kommer från försvarsmakter, industri, inköpsorganisationer, akademier, forskningscenter, samt organisationer inom Nato och EU. Team Sweden, som leds och koordineras av FMV, deltar med personal och utrustning från Försvarsmakten, FMV, FOI, Saab, Miraya, Skeldar och KTH.

Syftet med övningen är att utvärdera utvecklingen av autonoma farkoster bland Natos medlemsstater och vännationer, där datainsamling och analys spelar en central roll. Samtidigt pågår taktikutveckling för hur autonoma system kan integreras med bemannade farkoster, både självständigt och i samordnade operationer.

– Övningen är nu inne på sin andra vecka av tre. Intensiteten ökar och rutiner börjar sitta bättre, säger Robert Wigert.

Bidrar i tre domäner

Sverige bidrar i tre domäner, undervattensstrid, ytstrid samt luftstrid. Inom ytstridsverksamheten opererar Team Sweden fyra olika farkosttyper: UAV (unmanned aerial vehicle) av typ V-200, USV Piraya (unmanned surface vehicle) i både fullstor modell och i miniatyr, samt en foilande surfingbräda, Evolo, som i REPMUS-sammanhang kallas Ghostfoiler på grund av sin förväntat låga signatur.

– När övningen började fanns det inom ytstrid några extra intressanta operationer och vi ser i nuläget ut att lyckas med merparten av dem, säger Robert.

Det handlar bland annat om att bedöma hur sjöduglig och hur svårupptäckt Ghostfoiler är, för att kunna se vad hon kan vara extra lämpad att göra i ett militärt sammanhang och att operera UAV:n Skeldar V-200 för att spana, som del av en offensiv och en defensiv operation. Man vill också använda flera USV:er i grupp, defensivt och offensivt, såväl till havs som i kustnära miljö, samt operera dem från ett fartyg. Som en bonus fick Sverige möjlighet att snabbintegrera dem på ett franskt fartyg och därigenom tillföra förmåga till både USV:erna och fartyget.

– Hittills har samtliga svenska system varit driftsstabila och utfört sina uppgifter på ett berömvärt sätt. Integrering med en annan nations fartyg gick smärtfritt och Ghostfoiler klarade Atlantens vågor och vindar bättre än väntat. Det är spännande att få vara med när övningen går in i sin mest intensiva och komplexa fas, här ökar systemens förmågor och vår förståelse för dem, säger Robert.

Team Sweden vill också prova obemannade multidomän-operationer, som är mer än att en farkost skickar information till stridsledningen, som i sin tur skickar en separat ny order till en annan farkost.

– Vi hoppas att få en anfallsorder, så att vi efter identifierat mål går från UAV Skeldar till USV Piraya med endast ett mänskligt säkerhetsfilter däremellan. Den förmågan skulle vara särskilt relevant i en skärgårdsmiljö, där kobbar och skär skymmer sikten för ytgående system.

Goda resultat för minjakt

I undervattensdomänen bidrar Sverige med två versioner av en obemannad undervattensfarkost, AUV62, en för minjakt, MCM, och en som fungerar som ett akustiskt ubåtsjaktsmål. Förmågan kommer så småningom att införas i den svenska marinen.

– MCM-farkosten har levererat mycket goda resultat till minjaktsgruppen inom REPMUS. Det akustiska målet är på väg in i övningen och kommer att testa undervattenssensornoder från bland annat FOI. Detta har en koppling till det gemensamma arbetet inom Nato med att utveckla en ubåtsjaktsbarriär, för ett starkt skydd mot undervattenshot i form av obemannade farkoster och även ubåtar, säger Robert. 

Team Sweden deltar också med Miraya, som ansvarar för rekonstruktion och analys av genomförda övningsmoment och tester, vilket bland annat kopplas till utvecklingen av ubåtsjaktsbarriär. 

– Varje dag avslutas med en detaljerad genomgång, där deltagarna kan följa en uppspelning av dagens händelser och se hur deras farkoster har presterat, samt identifiera eventuella informationsförluster. Efterfrågan på Mirayas analystjänster har varit stor. De utgör en viktig och uppskattad del, eftersom de insikter analysen ger är ett skarpt verktyg i utvärdering, kunskapsuppbyggnad och vidareutveckling av systemen och därmed förmågor.

Bidrar till ökad förmåga

I nästa vecka går REPMUS in i tredje och sista veckan. Övningen avslutas med att särskilt inbjudna gäster, främst beslutsfattare från deltagande nationers försvarsmakter, får förevisningar och presentationer av ingående moment och erfarenheter, samt analys av framtida utvecklingsbehov.

– Övningen bidrar till ökad förmåga inom obemannade system. Den ökar svensk utveckling av interoperabilitet, informationsdelning, digitalisering och förmåga till MDO, multi domain operations, säger Robert Wigert. 

I övningen deltar ett 30-tal nationer, deltagarna kommer från försvarsmakter, industri, Ainköpsorganisationer, akademier, forskningscenter, samt organisationer inom Nato och EU. Foto: Robert Wigert, FMV.

REPMUS 2024. Foto: Robert Wigert, FMV.

Publicerad: 2024-09-19