Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Sveriges nya signalspaningsfartyg har levererats till FMV

Det nya fartyget, HMS Artemis, ska under året utrustas med signalspaningsutrustning genom FRA:s försorg för att ersätta HMS Orion senast 2024.

FMV har idag mottagit det nya signalspaningsfartyget HMS Artemis från leverantören Saab Kockums. Fartyget beställdes under 2017 och leverans till FMV och Försvarsmakten var planerad till 2020. Projektet har varit drabbat av utmaningar, främst på grund av ekonomiska svårigheter hos den polska underleverantören samt av den efterföljande Covid-19 pandemin. Det här gjorde att Saab Kockums beslutade att justera projektupplägget och färdigställde fartyget på plats i Karlskrona, i samarbete med polska underleverantörer.

HMS Artemis ersätter HMS Orion som signalspaningsresurs till sjöss. Det nya fartyget har bättre manöveregenskaper och kommer att ge Försvarsmaktens och FRA:s personal en bättre boendemiljö ombord. Dessutom har hennes elektromagnetiska kompabilitet, eller EMC-egenskaper, förbättras. Det innebär att man har minskat nivån av störande signaler som fartyget ger ifrån sig.

Fartyget HMS Artemis till sjöss.

HMS Artemis ersätter HMS Orion som Sveriges signalspaningsresurs till sjöss. Foto: Glenn Pettersson/Saab

Förutom signalspaningsutrustning installerad av FRA är fartyget försett med sensorer för marina underrättelser.

– Vi tar nu ett stort steg närmare att leverera ett nytt signalspaningsfartyg till Försvarsmakten, och det i en tid när den här typen av förmåga verkligen behövs. Med Artemis kommer Sverige ha ett modernt fartyg med bättre arbetsmiljö för personalen och bättre signalspaningsförmåga. FMV:s fokus är nu att så snabbt som möjligt färdigställa och överlämna fartyget till Försvarsmakten, säger Patric Hjorth, chef för marinmateriel på FMV.

Publicerad: 2023-04-28