Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

FMV beställer marksensorsystem till Hemvärnet

FMV lägger beställning på ett större antal taktiskt modulära marksensorsystem till Hemvärnet. De beställda systemen kommer att användas till bevakning och skydd.

Följ med en patrull som placerar ut några sensorer för övervakning och knyter ihop dem i det modulära marksensorsystemet.

Taktiskt modulärt marksensorsystem (TMM) består av olika typer av sensorer som med hjälp av avancerad kommunikationsteknik kopplas samman i ett trådlöst nät.

TMM har funnits i Försvarsmakten sedan en första anskaffning 2017. Sedan dess har det skett en erfarenhetsuppbyggnad kring användning och metoder för marksensorsystemet.

FMV:s avdelning för sensorer har samlat erfarenheterna och tillsammans med leverantören Exensor Technology skapat en konfiguration anpassat till Hemvärnet.

-Vi har nu uppnått en mognad kring systemets användning och det är ett välbalanserat och mångsidigt system som i en specifik konfiguration nu kan anskaffas till Hemvärnet genom att nyttja befintliga avtal, säger projektledaren Jakob Wodlin, FMV.

Sensorer, gateway, robust labtop och tablet på en mossig sten i skogen

Några komponenter i det taktiska modulära marksensorsystemet. Sensorer, gateway, robust labtop och tablet.

Trådlösa sensorer

TMM består av olika typer av sensorer som med hjälp av avancerad kommunikationsteknik kopplas samman i ett trådlöst meshnätverk.

De centrala noderna består i regel av en robust tablet eller laptop som sammanställer och analyserar sensorernas inhämtade information och hjälper användaren att fatta beslut.

Informationen kan vara såväl bildalstrande som seismisk, akustisk eller elektromagnetisk. Sammansättningen av olika typer och antal sensorer kan enkelt anpassas utifrån det aktuella uppdraget tack vare systemets modularitet.

Publicerad: 2021-06-29