Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Uppgradering av pansarterrängbilar

Försvarets materielverk har startat uppgraderingen av Pansarterrängbilarna 202 och 203 som levererades till Försvarsmakten i början av 2000-talet. Totalt kommer 168 fordon att genomgå omfattande arbeten som ska göra dem operativa i ytterligare 20 år.

Arbetet med uppgraderingen av de bepansrade sexhjuliga transportfordonen kommer att inledas omedelbart med de första leveranserna redan i år och sedan rullande under drygt tre år.

Uppgraderingarna omfattar motor, chassi, förbättringar av el- och hydraulsystemen och ger fordonen en förlängd livslängd på flera årtionden.

Pansarterrängbil

FMV levererade de sexhjuliga Pansarterrängbilarna 202 och 203 till Försvarsmakten i början av 2000-talet. De används i det svenska försvarets utbildnings- och övningsverksamhet. En del vagnar har även deltagit vid internationella FN-insatser i Liberia och Afganistan. Här Pansarterrängbil 203 med vapenstation.

– Eftersom det är 168 vagnar som på tre år ska genomgå uppgraderingen är det en logistisk utmaning att få till då vagnarna samtidigt behövs hos Försvarsmakten. Vi har en rotationsplan som gör att några vagnar i taget går in till uppgraderingen. Arbetet börjar med besiktning och avrustning vid militärverkstad i Sverige, säger Håkan Larsson, projektledare FMV.

Pansarterrängbil 202/203 finns i flera olika utföranden, förutom trupptransport som är den vanligaste uppgiften finns vagnar som är specialutformade för stridsledning, CBRN, ambulans och reparation.

Vi är glada att kunna lansera detta uppgraderingsprogram som säkerställer att pansarterrängbilarna 202 och 203 kan var operativa ytterligare 20 år framåt. De uppgraderade fordonen kommer att spela en viktig roll i den pågående tillväxten i Försvarsmakten och för att öka kapaciteten hos de förband som har pansarterrängbilar.

Mikael Frisell
chef Armémateriel vid FMV

Uppdraget att renovera pansarterrängbilarna uppgår till ett värde på cirka 300 miljoner kronor och gick till tillverkaren Patria. Vagnarna kommer att renoveras på Patrias anläggning i Finland.

Publicerad: 2022-02-08