Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Utökad förmåga att upptäcka och störa drönare

Vid en ceremoni i Enköping överlämnade FMV ett antal burna antidrönarsystem till Försvarsmakten. Systemen är avsedda att bäras på soldatens stridsutrustning och ger soldaten förmåga att upptäcka och störa drönare utan att påverka huvuduppgiften.

FMV har tillsammans med Försvarsmaktens ledningsstridsskola i Enköping under ett antal år bedrivit prov och försök med olika antidrönarsystem. Resultatet har delats upp i tre kategorier: buret, stationärt och tungt.

Burna system har soldaten på stridsvästen, ryggsäcken eller i händerna. Stationära system ställs upp i terrängen och kan flyttas dagligen. Tunga system är avsedda att stå en längre tid vid till exempel en flygbas, de tunga systemen är vanligtvis uppkopplad mot någon form av ledningsstödsystem.

– I denna omgång överlämnades de burna systemen med kringutrustning. När alla tre systemen har överlämnats har försvarsmakten förmåga att inom alla konfliktnivåer, terrängtyper och väderleksförhållanden bekämpa drönare. Teknikutvecklingen inom området är snabb, detta leder till att systemen måste vidareutvecklas kontinuerligt. De valda systemlösningarna har den förmågan, säger Per Andersson, projektledare för antidrönarsystem, FMV.

Det burna antidrönarsystemet på en soldats stridsväst.

Det burna antidrönarsystemet på en soldats stridsväst.

Per Andersson, projektledare för antidrönarsystem på FMV.

Per Andersson, projektledare för antidrönarsystem på FMV.

Publicerad: 2024-06-05