Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

För leverantörer och kunder

Militärt Innovationsprogram

Militärt Innovationsprogram syftar till att identifiera teknik som håller på att utvecklas civilt och som kan vara relevant för Försvarsmakten.

Vad är Militärt Innovationsprogram?

Militärt Innovationsprogram är ett teknikutvecklingsprogram som syftar till att identifiera innovativ teknik som utvecklas inom den civila sektorn som kan bidra till Försvarsmaktens förmågor.

Inom programmet utvecklar vi kontinuerligt nya metoder, som TechDays och teknikutmaningar. Syftet med metoderna är att på olika sätt identifiera, värdera och ta tillvara civilt driven teknik och lyfta den till högre mognad för militära tillämpningar.

Vilka satsningar genomförs inom Militärt Innovationsprogram?

Beställningar från Militärt Innovationsprogram kan vara av omfattningen en analys, ett test eller en demonstration. Produktutveckling finansieras däremot inte och det är inte heller meningen att programmet ska överlappa andra forsknings- och utvecklingsprojekt som FMV genomför på uppdrag av Försvarsmakten. FMV lämnar aldrig bidrag, utan det är alltid frågan om en beställning med tillhörande leverans.

Vad är TechDay?

Vid TechDays söker vi föresättningslöst efter idéer till tekniska lösningar som avsevärt kan förbättra Försvarsmaktens förmåga inom ett definierat område. En TechDay föregås av en FMV utannonsering inom ett specifikt område, varefter företag ansöker med kort beskrivning av sin idé. Efter värdering och urval, bjuds upp till åtta företag in att presentera sina idéer vid en TechDay. Högst tre förslag kommer att väljas ut för beställning av fortsatt idé- och teknikutveckling. Tidigare teman för TechDays har bl.a. varit inom hållbarhet, artificiell intelligens, försvarsmedicin och rymdtekniska tillämpningar.

Vad är en teknikutmaning?

Vid en teknikutmaning söker vi efter innovativa tekniklösningar till ett specifikt problem som avsevärt kan förbättra Försvarsmaktens förmåga. Först utannonseras utmaningen med detaljer kring det specifika problemet. Därefter sker värdering och urval, och sen kallas ett antal företag in till enskilda intervjuer. Till sist väljs ett förslag ut för beställning av fortsatt teknikutveckling.