Fokus på produktion, flexibilitet och internationellt samarbete – FMV:s budgetunderlag 2026-2028
För att säkerställa en stark och hållbar svensk försvarsförmåga föreslår FMV flera strategiska åtgärder i sitt budgetunderlag för 2026–2028 som skickats till regeringen. De föreslagna förändringarna syftar till att skapa en mer flexibel och långsiktig styrning som kan möta de växande utmaningarna på försvarsområdet. Bland åtgärderna framhävs ökad produktionskapacitet, effektivare planering, anpassad lagstiftning och stärkt internationellt samarbete.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Myndighetens budgetunderlag ska utgå från regeringens beslut om verksamheten och innehålla myndighetens förslag till finansiering av verksamheten de tre närmast följande budgetåren. FMV:s budgetunderlag för kommande år präglas av förvarsbeslutet och regeringens inriktning för militärt försvar 2025–2030. Det är prioriterat att bygga upp ett starkare försvar och genom försvarsbeslutet ökas takten ytterligare.
– Efterfrågan på försvarsmateriel har ökat kraftigt, samtidigt som vår inhemska produktionskapacitet är begränsad. Därför föreslår vi bland annat ett ökat statligt åtagande för att säkerställa att vi kan möta försörjningskraven. Vi behöver även samarbeta internationellt för att öka produktionskapaciteten, säger Henrik Gaunitz, chef Lednings- och ekonomistaben.
För FMV ligger fokus på att ta initiativ till lösningar inom sitt tilldelade mandat och att lösa myndighetens del av tillväxten. I slutet av 2030 beräknas anslagsnivån ligga på omkring 186 miljarder kronor sammanlagt för det militära försvaret. För 2026 föreslår FMV anslagsmedel för anskaffning av materiel och anläggning om 43 miljarder kronor.
– Med ökade finansiella medel kommer också ett stort ansvar. Pengarna ska användas för att skapa militär förmåga och för att bidra till Sveriges och Natos avskräckning. FMV ska fortsätta att effektivisera verksamheten. Vissa områden behöver utvecklas varför vi föreslår alternativ för ökat statligt åtagande, förenklade säkerhetsskyddsregler och en ökad flexibilitet i investeringsplaneringen, säger Henrik Gaunitz.
Publicerad: 2025-03-06