Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

Patriotprojektet går in i ny fas

FMV har nu tagit emot de första leveranserna till Sveriges nya luftvärnssystem. Verktyg och testutrustning är på plats för satspackning, elverk och fordon står på tur.

Efter månader med förberedelser, som grundläggande utbildningar och upphandlingsarbete för bland annat fordon och underhållskoncept, börjar de första komponenterna till Luftvärnssystem 103, Patriot, att anlända.

Det är verktyg och testutrustning som kommit från USA och som ska satspackas i olika containrar. Den här utrustningen kommer att användas i samband med verifieringsarbetet av den första svenska eldenheten, som genomförs nästa år. Innan vi låter tillverka fler containrar åt Försvarsmakten ska de vi har utvärderas.

Christer Mellgren
Projektledare för Luftvärnssystem 103

Förutom den överlämning av verktyg och testutrustning som har skett har representanter från den amerikanska armén varit i Halmstad för att förbereda den tekniska verifieringen. De konstaterade att förutsättningarna för de tester de ska göra är mycket goda, och förutser inte några som helst problem med testerna nästa år.

– Den tekniska verifieringen blir mer omfattande än vanligt på grund av att Sverige är första land att få den senaste mjukvarukonfigurationen, säger Christer Mellgren.

De första leveranserna till Luftvärnssystem 103 är på plats.

De första leveranserna till Luftvärnssystem 103 är på plats.

Verktyg och testutrustning satspackas av FMV.

Verktyg och testutrustning satspackas av FMV.

Under våren 2021 kommer FMV att hämta hem både tunga fordon och kraftfulla el-verk som ingår i systemet.

– Inom projektet planerar vi för kommande leveranser av de amerikanska komponenterna samtidigt som det är en hel del logistik-arbete kring leveranser av de delar som vi upphandlar själva. När de komponenterna vi köper från annan leverantör än USA är här kommer vi även att göra integrations-kontroll mot de amerikanska systemenheterna, säger Christer Mellgren.

Läs mer om projekt Luftvärnssystem 103 – Patriot

Publicerad: 2020-12-08