Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

FMV beställer CE-godkända Skyddsmask 90 och filter för skydd mot corona

Det är drygt 20 år sedan den inhemska produktionen av Skyddsmask 90 upphörde. Men nu tas produktionen upp igen. På uppdrag av Försvarsmakten har FMV beställt 10 000 exemplar av Skyddsmask 90, för leverans till myndigheter som Försvarsmakten, kommuner, regioner och räddningstjänster. Dessa ska användas som skydd mot virus under coronakrisen.

– Förhoppningen är att de första maskerna kan levereras innan sommaren. Vi hoppas att de snabbt kommer ut och gör skillnad, säger Richard Sandström, produktledare FMV.

 

Ulrika Rehnström och Richard Sandström, FMV, har beställt 10 000 exemplar av Skyddsmask 90 samt 200 000 sjukhusfilter. Dessa skyddar mot alla virus och bakterier och ska användas tillsammans med masken.

Skyddsmask 90 levererades i 750 000 exemplar till Försvarsmakten under åren 1994-1999 och användes i stor omfattning av Försvarsmakten och Räddningstjänsten. Masken skyddar bland annat mot virus och bakterier och är nu efterfrågad av civila aktörer, som till exempel kommuner, regioner och räddningstjänst.

– Skyddsmask 90 skyddar tre gånger så bra mot virus och bakterier som sina civila motsvarigheter. Problemet är att masken inte är CE-märkt, det vill säga godkänd av EU, och därför inte får användas av civila aktörer. Återanskaffningen kommer dock att uppfylla alla EU direktiv och bli CE märkt, säger Richard Sandström, som arbetat med upphandlingen tillsammans med Ulrika Rehnström, FMV Marknad och inköp och Lars Göransson, projektledare FMV.

Godkänd av EU

Eftersom den mask som nu ska produceras blir CE-godkänd, så hoppas FMV att Arbetsmiljöverket inte behöver häva den nuvarande generella dispensen.

– Om man får använda tillgängliga masker, som är identiska med den som nu produceras, skulle det dessutom innebära att vi sparar flera hundra miljoner av våra skattepengar, eftersom vi slipper beställa nya, säger Richard Sandström.

Han kallar Skyddsmask 90 för världens bästa mask, trots att konstruktionen är 25-30 år gammal.

– Vi testar den varje år och jag har inte sett en enda nedgång av kvaliteten, trots att de äldsta partierna är 26 år gamla. Den går också att tvätta flera gånger utan att kvaliteten påverkas, så den är ur ett livscykelperspektiv en framgångssaga.

– Vi har dessutom beställt 200 000 sjukhusfilter att använda till masken. De levereras nu till Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Sjukhusfilter skyddar mot alla virus och bakterier, men är billigare än de krigsfilter som följer med idag, säger Richard Sandström.

Snabb upphandling

Produktionen av Skyddsmask 90 var planerad att starta 2021, men produktionsstarten har alltså tidigarelagts så att den drar igång redan nu. Hos leverantören i Småland väcks därför all verksamhet kring produktionen till liv igen efter 20 år.

– Vi har kämpat för att få igenom detta snabbt och vi har gjort många lagliga avsteg från det normala upphandlingsförfarandet. Skyddsmaskerna faller under området CBRN, det vill säga skydd mot kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel. När det är kris och brådskande, som nu, tillåts nationella avsteg och vi har även stöd av EU i detta, säger Richard Sandström.

Från det att Försvarsmakten lade beställningen till FMV, tog det en vecka tills FMV lade beställningen till industrin, vilket är väldigt snabbt i dessa sammanhang.

– Vi kommer till hösten att göra en upphandling i konkurrens för framtida behov, som inte är akuta till följd av covid-19. Förhoppningen är att det blir ett ramavtal, som alla myndigheter, kommuner, län och regioner kan haka på, säger Ulrika Rehnström.

Se inslag i TV4-nyheterna

Publicerad: 2020-04-29

Relaterat