Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Möt våra medarbetare

Anna Malmström

Anna Malmström jobbar som inköpare på FMV:s verksamhetsområde Marknad & Inköp. Där ansvarar hon för upphandling av konsulter åt Ledningssystemmateriel.

­– Det bästa med mitt jobb är att jag har kontakt med så många människor. Jag har ett otroligt brett kontaktnätverk med allt från leverantörer och andra inköpare till personer från verksamheten.

Att Anna skulle jobba som inköpare på FMV var inte alls självklart. När hon först började på myndigheten var det i en helt annan roll och på en annan avdelning.

– Jag började jobba på en avdelning som hette Militär tullsuspension först, där man utfärdar tullintyg för att slippa betala tullavgifter på varor och tjänster utanför EU.

Tidigare hade Anna jobbat med inköp och ekonomi inom privat sektor, och när tullreglerna lättades allt mer så började Anna fundera på om det inte var dags att gå tillbaka till den tidigare yrkesrollen.

– Jag hade ju faktiskt inte jobbat med offentligt inköp tidigare, utan bara privat. Därför tänkte jag att jag söker mig till inköp på FMV, för då får jag möjlighet att lära mig något nytt.

Att gå från att jobba med privat till offentlig upphandling innebar en stor omställning.

– För mig som bara jobbat med inköp inom det privata var det såklart en chock hur krångligt det kan vara att beställa någonting inom det statliga. Vi har ju lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS) att förhålla oss till.

Det råder dock ingen tvekan om att valet var rätt, Anna drivs nämligen av utmaningar och att lära sig nya saker.

– Det var enormt roligt för mig, som är lite äldre, att få börja om och lära mig något nytt. Och jag lär mig fortfarande nya saker varenda dag.

Breda kontaktytor och driv i jobbet

Anna jobbar idag med att upphandla konsulter åt verksamhetsområdet Ledningssystemmateriel.

– När verksamheten exempelvis behöver en konsult för att hjälpa till med ett bygge som Försvarsmakten har beställt har de en dialog med leverantören och sen skickar de in ett papper till mig där de talar om att de vill avropa den här konsulten. Sen skickar jag vidare det till leverantören som i sin tur skickar tillbaka ett så kallat avropssvar, som jag sen stämmer av och kontrollerar så att det följer ramavtalet.

Rollen som inköpare innebär många olika kontaktytor, något som Anna trivs med.

– I min roll har jag väldigt breda kontaktnätverk, allt från leverantörer till andra inköpare och olika verksamhetsområden. Jag har kontakt med så många olika människor, varje dag.

Arbetet sker i ett högt tempo och med många parallella upphandlingar som pågår samtidigt.

– Vi har oftast 30-40 avrop på gång samtidigt, och jag blir lika stolt varje gång när vi gör en riktigt bra direktupphandling – när du inte hittar några fel och alla är nöjda.

Även om tempot är högt så får hon också mycket gjort, med många tydliga avslut.

– Jag gillar när jag får ett slut på saker och ting, att jag har en uppgift som jag kan bocka för. Och sen kommer nästa uppgift, och nästa uppgift. Ibland kan det bli lite mycket såklart, men jag gillar det här sättet att arbeta – när det rör det på sig hela tiden.

Spännande att arbeta som civil i försvarssektorn

Utan en militär bakgrund var Anna osäker på hur det skulle vara att jobba inom försvarssektorn, men den oron visade sig vara obefogad.

– Innan jag kom till FMV visste jag inte ens vad en garnison var för någonting. Jag har aldrig gjort lumpen eller haft med Försvarsmakten att göra innan, men här bjuds man in och får lära sig nya saker hela tiden.

Det här är också något som hon lyfter fram som en av de främsta fördelarna med att jobba med inköp på just FMV.

– Som inköpare får jag lära mig så mycket vid sidan om mitt eget arbete. Vad ska den här konsulten göra? Vad är en RÖS-mätning? Varför ska du till en kryptoverkstad? Du lär dig så otroligt mycket vid sidan om att bara göra ett kontrakt.

Rollen innebär dessutom mycket frihet under ansvar.

– Det är en av de stora fördelarna här på FMV – du har väldigt mycket frihet under ansvar. Det är aldrig någon som detaljstyr, utan man tar för givet att jag vet vad jag gör.

Gör skillnad och utvecklar

I takt med att försvaret ska växa så behöver också FMV leverera mer och snabbare. Det här innebär att organisationen är under utveckling, och här har Anna ett medskick till de som är nyfikna på FMV.

– Det är en arbetsplats som utvecklas mycket nu. Du får vara med och bidra till nya processer och rutiner. Du får vara med och göra nytta. Vi gör faktiskt någonting för att försvara Sverige.

Om du vill utvecklas, göra skillnad och jobba tillsammans med kompetenta kollegor inom en rad olika områden så är FMV helt rätt plats, i alla fall om du frågar Anna.

– Här behöver du inte gå långt för att hitta motiverade medarbetare som är experter inom sina områden. Det är det som skapar stämningen på FMV.

Relevant

Vad är du intresserad av?