Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Möt våra medarbetare

Viktor Olsson

Planen var aldrig att bli ingenjör. Istället var det arkitektyrket som lockade en ung Viktor Olsson. Men teknikintresset var för stort och eftersom det snarare var tekniken bakom byggandet han var intresserad av – inte själva formgivningen – insåg han att det var ingenjör han borde bli.

Viktor Olsson, Systemingenjör på FMV

Sagt och gjort. Efter studier på Kungliga tekniska högskolan är Viktor idag ingenjör inom FMV:s verksamhetsområde Flyg- och rymdmateriel. Men att jobba inom försvarssektorn var inget han hade siktet inställt på.

– Jag pluggade farkostteknik på Kungliga tekniska högskolan och där var det några gamla kursare som talade varmt om FMV. Det lät dessutom väldigt lockande att få vara med på något som har betydelse på riktigt, minns Viktor.

Att komma direkt från studierna var inget problem, eftersom han fick tid att komma in i rollen.

– FMV har varit väldigt bra på att visa hänsyn till att jag kommer direkt från utbildningen. Alla var väldigt måna om att det får ta sin tid att komma in i arbetet.

En del av något större

I rollen som systemingenjör på FMV tar han tillsammans med sina kollegor fram så kallad uppdragsutrustning till Helikopter 14. Det kan handla om allt från ett fack för att lägga spännband i till ett fäste för skidor.

– Jobbet kan vara komplext och det är svårt att greppa allt som uppgiften innefattar, med ett stort regelverk att förhålla sig till. Men ju längre jag har jobbat här har jag mer och mer förstått varför. När jag får komma ut och se utrustningen provas och ser att det här faktiskt blir något som Försvarsmakten kommer att använda i kritiska situationer, då förstår jag på riktigt varför det behövs och hur det fungerar när det används i skarpa situationer.

Viktor återkommer ofta till nyttan med sitt jobb. Känslan av att gå till jobbet och bidra till något större är en stor anledning till att han stannat kvar på FMV och sitt första jobb efter studierna. Men möjligheten att få vara med i ett projekts hela livscykel, från idé till avveckling, är nästan lika avgörande.

– När jag pluggade hade jag en bild av hur jag trodde att en ingenjör jobbade, som jag tror att även många andra har. Att man sitter i ett labb, en verkstad eller programmerar. Men det jag inte insåg då men som verkligen blir tydligt i rollen som systemingenjör på FMV är arbetet med systemet som helhet. Här är jag mer generalist än specialist. Det är inte jag som programmerar mjukvaran eller konstruerar hårdvarukomponenter, men jag är med och kravstället, granskar och godkänner dem. Jag är en del av helheten på ett helt annat sätt.

Att arbeta som ingenjör på FMV innebär en hög komplexitet, och det är något som tilltalar Viktor.

– Många av de system man jobbar med är så avancerade att hela kringarbetet blir minst lika viktigt. Det är ju avgörande att lyckas få komplexa tekniska system att faktiskt bli användbara. Att ha världens bästa pryl i fickan utan att förstå sig på den gör ju ingen som helst nytta.

Helikopter 14 flyger i luften

I rollen som systemingenjör tar Viktor fram uppdragsutrustning till Helikopter 14. Foto: Tina Skiöld

Nära kontakt med Försvarsmakten

Innan Viktor sökte jobbet på FMV fanns en del funderingar kring att jobba statligt, och i synnerhet att arbeta så tätt med det militära.

– Jag har ingen militär bakgrund, så det var till en början lite nervöst att jobba med före detta militärer eller att överhuvudtaget arbeta så nära Försvarsmakten. Men den oro jag hade är nu som bortblåst. Det är en bra blandning här, där de med militär bakgrund sitter på kunskap som jag behöver i mitt jobb och vice versa.

Den nära kontakten med Försvarsmakten gör att de ofta känns som ens kollegor. Och enligt Viktor delar de en gemensam nämnare:

– Det känns bra att vara så nära vår kund och att vi dessutom har samma målsättning. Det är inte det vanliga förhållandet som finns inom det privata där en är kund och den andra ska sälja. Därför kan vi ha en bra kontakt genom hela processen.

Goda karriärvägar

Avsaknaden av försäljningskrav eller liknande är en annan fördel Viktor återkommer till. Det här bidrar också till den goda stämning som finns på arbetsplatsen, tror han.

– Här på FMV drivs vi alla av i stort sett samma sak, nämligen att få saker gjorda. Det handlar inte om att sälja mer. Det gör också att alla idéer jag kommer med blir hörda. Det är alltid någon som lyssnar om jag ser att något behövs för att kunna göra ett bättre jobb.

Som ingenjör på FMV finns flera karriärvägar. Tack vare sitt stora teknikintresse trivs Viktor mycket bra i rollen som systemingenjör, men om han skulle vilja finns möjligheten att testa något nytt, eller att specialisera sig ytterligare.

– Det finns ett stort och bra utbud av både interna och externa utbildningar. Det gör att det går att välja bana och till exempel gå mot att bli projektledare eller något annat.

På FMV kan han ta sin karriär dit han vill, och vägen till målet blir tydlig tack vare bra stöd från chefer och kollegor.

– Personligen har jag haft en väldigt bra dialog, där det blir väldigt tydligt vad jag behöver göra för att nå dit jag vill. Och i det finns en stor möjlighet att påverka.

Relevant

Vad är du intresserad av?