Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Maria Kjelldorff

Maria Kjelldorff jobbar som ingenjör inom FMV:s verksamhetsområde Marinmateriel. Maria brinner för sitt jobb och har många järn i elden.

– Att vara ingenjör innebär att jag är med och skriver tekniska kravspecifikationer, och att jag måste förstå hur system används i Försvarsmakten och inse industrins perspektiv. Man måste vara analytisk. När jag började så sa de: ”Du börjar, så får vi se hur du utvecklar dig.” Det fanns en tydlig plan för mig, men det var också tydligt att det fanns andra möjligheter ifall jag skulle vilja göra något annat.

Hon har även nyligen fått en roll som projektledare.

– Projektledningsrollen innebär att du måste kunna kommunicera, planera och utvärdera. Det finns möjlighet att göra olika saker här. Om du vill börja projektleda så finns det möjligheter till det, det tycker jag om.

 En vanlig dag på jobbet innebär många olika möten. Hon bollar idéer med sina kollegor och skriver olika typer av specifikationer.

– Mycket handlar om kommunikation med kollegor, industrin och Försvarsmakten.

Maria Kjelldorff

Skrev examensarbete på FMV

Maria började sin Civilingenjörsutbildning inom design- och produktframtagning och tog därefter master i flyg- och rymdteknik på KTH. Under sitt examensarbete fick hon sin första kontakt med FMV. Hon skrev sin uppsats inom marinteknik med hjälp av en handledare som arbetade på myndigheten.

– Det var min första riktiga kontakt med FMV, säger hon.

Innan hon kom till FMV så jobbade hon som systemingenjör på ett startupföretag inom förnyelsebar energi.

– Jag jobbade mycket med att simulera, räkna och analysera data. På FMV har jag en bredare och mer övergripande roll som passar mig bättre. Här är jag inte med i detaljerna, men i teknikutvecklingen, genom att kravställa och på sätt berätta vad för teknik som ska tas fram.

Maria berättar om hur roligt det känns att jobba på en arbetsplats som jobbar mot något viktigt.

– FMV jobbar för Sveriges försvar, det känns så meningsfullt. I startupen jobbade vi mot förnybar energi, vilket också är viktigt. Men om kriget kommer så är försvaret det viktigaste vi har. Det är grunden till vår frihet. Dåliga dagar så vet jag varför jag går till kontoret.

Jag vill känna att vi är grymma

Maria har stora drömmar om sin roll i framtiden.

– I framtiden vill jag att vi ska kunna leverera ännu bättre grejer till Försvarsmakten. FMV är proffs på att upphandla materiel till Försvarsmakten, men jag önskar att vi i framtiden ska utvecklas och bli ännu bättre. Det drömmer jag om, både som projektledare och ingenjör. Jag vill känna att vi är grymma.

Till de som funderar på att söka en tjänst hos FMV vill hon säga att det bara är att söka.

– Det är ett så meningsfullt jobb. Det bidrar till Sveriges förmåga, vår frihet och vår demokrati, som på ett sätt är hjärtat av Sverige. Jag tycker att det är en väldigt bra arbetsplats med bra villkor, arbetsmiljö och balans mellan jobb och privatliv. Jag tycker även att FMV är väldigt bra på att lyssna på sina medarbetare.

Relaterat

Vad är du intresserad av?