FMV värd för Nato-möte om marina obemannade system inom ubåtsjakt
Inom Nato pågår flera initiativ för att utveckla en ökad ubåtsjaktsförmåga genom marina obemannade system. I april var FMV värd för ett möte för ett av initiativen, med ett trettiotal deltagare från tio medlems- och partnerländer till Nato.
De senaste åren har marina obemannade system seglat upp som ett allt viktigare område inom Nato-samarbetet. I samband med Nato-mötet i Bryssel 2018 bekräftades detta genom starten av MUSI, Maritime Unmanned Systems Initiative, ett initiativ där medlems- och partnerländer till Nato samarbetar för att påskynda introduktionen av innovativa obemannade lösningar inom det marina. Här deltar Sverige, i egenskap av partnerland, som observatör.
– Teknikområdet obemannade system för maritim förmåga är ett av flera fokusområden för svensk förmåge- och teknikutveckling. Som nation har vi mycket att erbjuda till partners och framtida allierade genom kompetens inom såväl taktik som teknik, speciellt inom ubåtsjakt i grunda vatten, säger Magnus Lind, FMV:s projektledare för Sveriges deltagande inom MUSI.
Starkt partnerskap
Inom ramen för MUSI finns ett så kallat Smart Defence Initiative, SDI ASW Barrier, där visionen är att utveckla en ökad förmåga inom ubåtsjakt med hjälp av marina obemannade system. Varje år anordnar man tre till fyra programmöten och i april var det Sveriges och FMV:s tur att för första gången vara värd.
– Oavsett en pågående ansökan om medlemskap i Nato är det för oss en självklarhet att ställa upp och agera som en kompetent och seriös partner i detta sammanhang, ett sammanhang där vi sedan start agerat och tagits emot som en allierad samarbetspartner, säger Robert Wigert, chef för delegationen och till vardags chefsingenjör inom marin forskning och utveckling på FMV.
Fokus för mötet var förutom att gå igenom olika arbetsgruppers status även att diskutera förberedelser inför två övningar med marina obemannade system som äger rum i Portugal senare under året, där Sverige kommer att delta. Även representanter från svensk industri deltog i del av mötet genom att presentera marina obemannade system som kan bidra till ökad ubåtsjaktsförmåga.
Avstamp för fördjupat samarbete
SDI ASW Barrier utgörs av 13 deltagande nationer: Australien, Kanada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA. Ett viktigt fokusområde för initiativet är utvecklingen av Allied Underwater Battle Space Mission Network, AUWB-MN. En målsättning för samarbetet inom AUWB-NM är ökad interoperabilitet mellan bemannade och obemannade undervattensfarkoster, genom en gemensam referensarkitektur och standarder gällande ledning.
– Sverige har varit en utmärkt värd. Det här mötet har varit viktigt för att sjösätta AUWB-NM och göra SDI ASW till ett banbrytande initiativ, säger David Burton som är chef för initiativet och tidigare verksam inom brittiska flottan.
– Det var också mycket glädjande att se Finland ansluta sig till oss för första gången som en fullvärdig Nato-medlem.
Publicerad: 2023-04-21