Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Leverans av nytt system för skjutfältsövervakning

FMV har, som ombud för Försvarsmakten, upphandlat ett nytt system för skjutfältsövervakning vid kustnära skjutfält. Det är nu levererat till Försvarsmaktens skjutfält Ringenäs i Halmstad.

– Det är ett efterlängtat system som ger Försvarsmakten en mycket bättre förmåga att övervaka skjutområden. Det ökar säkerheten för tredje man, så att man inte hamnar inom riskområden vid skjutövningar, säger Christopher Hoback, projektledare Ledningssystemmateriel optroniksystem, FMV.

 

 

Kungsbackafjorden.

Nu får Försvarsmakten ett enhetligt system för övervakning av kustnära skjutfält, vilket inte funnits tidigare. Foto: Mostphoto/Jan Erstad

I övervakningssystemet finns det sensorer, såsom radar och optronik bestående av laseravståndsmätare, dagkamera och IR-kamera. Med dessa kan man se och spåra mål ute till havs över långa avstånd. Med de rörliga kamerorna kan operatören välja att till exempel titta på ett specifikt fartyg ute till havs. Till detta finns ett system för att varna operatören, både visuellt och audiellt, om någon är på väg in i riskområdet.

– Det här är ett sofistikerat sätt att se om tredje man kommer in i riskområdet, vilket händer rätt ofta, säger Christopher Hoback.

Dessutom ingår det ett kraftigt horn samt ett högtalarsystem, som kan användas för att uppmärksamma och varna dem som är på väg in i ett riskområde.

Ombudsupphandling

Upphandlingen av systemet är en så kallad ombudsupphandling, där FMV har agerat ombud åt Försvarsmakten. Det innebär att Försvarsmakten har det huvudsakliga designansvaret, medan själva projektet ligger hos FMV, som gjorde upphandlingen och bedriver projektverksamheten.

I och med upphandlingen och leveransen av dessa system får Försvarsmakten ett enhetligt system för skjutfältsövervakning sett över riket, vilket inte funnits tidigare.

– Det finns flera fördelar med ett centralt system, bland annat att man får upp nivån på utrustningen och att det möjliggör en gemensam försörjning av reservdelar, säger Christopher Hoback.

Leveransperiod

För att få systemet på plats har Försvarsmakten vidtagit en mängd infrastrukturella åtgärder, som att sätta upp nya master och dra kablage. Detta eftersom infrastrukturen och terrängen ser olika ut på olika skjutfält.

Det första nya systemet är nu levererat och driftsatt vid Ringenäs skjutfält i Halmstad och personalen har fått utbildning i systemet, som kommer att tas i bruk i närtid.

– Under 2023 planerar vi att installera systemet på sex skjutfält. Efter Ringenäs, som är först, följer Tofta på Gotland och sedan skjutfält i Skåne. I slutet av sommaren kommer systemet att vara installerat på flera platser och den sista nu planerade installationen sker i höst, säger Christopher Hoback.

Skjutfält och avlysningar - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Publicerad: 2023-06-02