Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Sverige bidrar till Natos utveckling av maritima obemannade system

I september deltog Sverige i två övningar i Portugal där man provar experimentella marina obemannade system i en operationell kontext. Sverige deltog med målresurser inom ubåtsjakt och datautvärdering av övningarna.

– Att Sverige kunnat bidra med några små delar i Natos utveckling av maritima obemannade system är viktigt, då det är enklare och mindre resurskrävande att utveckla system i samverkan med andra. Utöver det har vi kunnat ta del av kunskap som underlättar pågående och kommande uppdrag inom detta område, säger Matteo Perrone, systemledare FoT vid FMV verksamhetsområde Marin.

En orange  AUV i vattnet.

AUV62-AT i övningsområdet utanför Sesimbra, redo för att dyka. Foto: Magnus Andersson, Saab Dynamics.

Ett stort antal personer står samlade runt en orange AUV.

Delar av Team Sweden samlade runt AUV62-AT under DV-dagen den 22 september. Foto: FMV

Varje år står Portugal, med stöd av Nato, värd för övningen Robotic Experimentation and Prototyping Maritime Unmanned Systems, REPMUS, i Portugal. Det är en operationell experimentövning som syftar till att prova marina obemannade system i en operationell kontext. Här övar man med alltifrån befintliga system, som är operativa i olika länders försvarsmakter, till prototyper från industrier och akademin. REPMUS övergår sedan i Natoövningen Dynamic Messenger, DYMS, där man testar de marina obemannade systemen, med en högre teknisk mognadsnivå än under REPMUS, ur ett operationellt- och förmågeperspektiv.

Sverige deltog i övningarna med det kvalificerade ubåtsjaktmålet AUV62-AT. Det är en autonom undervattensfarkost, som i skrovet och i släpade svansar har akustiska sändare och mottagare som kan efterlikna den akustiska signaturen av en ubåt.

– Den svenska ubåtsjaktmålresursen har varit väldigt uppskattad och levererat över förväntan i de moment som den deltagit i. Genom att nyttja AUV62-AT har deltagarna i övningen kunnat ta del av måldata på ett enkelt och snabbt sätt, säger Johan Wahren, produktledare AUV62, FMV.

Viktigt med utvärdering

Sverige deltog också med datautvärdering av övningarna, Miraya.

– För att utvecklingen av maritima obemannade system ska kunna optimeras är det viktigt att genomföra utvärdering. Miraya har kunna erbjuda en daglig återkoppling utifrån insamlade data som de har fått ta del av, säger Matteo Perrone.

Denna dagliga utvärdering har gjort att man kunnat genomföra smärre förändringar under övningarna, så att man möter ställda förväntningar för övningsmomenten.

– Miraya har med enkelhet påvisat det stora behovet att delge och utvärdera data mellan deltagande enheter, så att man tillsammans kan hjälpas åt att driva utvecklingen framåt. Här har AUV62-AT även erbjudit en stor flexibilitet när det gäller anpassningar av övningsmomenten under genomförandet, säger Matteo Perrone.

Jobbar mot uppsatta mål

FMV och Försvarsmakten höll samman det svenska deltagandet, där Försvarsmakten bidrog med personal från minröjningsstaben. Utöver det har ett antal observatörer och experter från Försvarsmakten, FMV, FOI och svensk industri fått möjlighet att följa övningsmomenten på plats i Portugal. Det var första gången Sverige deltar i de båda övningarna, där man jobbar tillsammans mot uppsatta mål.

– Då tempot inom utvecklingen av maritima obemannade system ökar är det viktigt att Sverige både kan bidra, samt ta del av det som sker och nyttja denna kunskap inför kommande anskaffningsuppdrag. Därför är ett svensk deltagande på REPMUS och DYMS viktigt, säger Fredrik Lindén, chef verksamhetsområde marin, FMV.  

AUV62-AT möter den portugisiska flottans skolfartyg NRP Sagres.

En vy från en av alla rekonstruktioner som Miraya genomförde under REPMUS23/DYMS23. Bild från Miraya.

Publicerad: 2023-09-29