Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

2023 i siffror

I dagarna lämnar Försvarets materielverk årsredovisningen för 2023 till regeringen. Verksamheten präglas fortsatt av kriget i Ukraina och de stora ökningarna av anslagen för att stärka Sveriges försvarsförmåga, där en betydande andel går till anskaffning och vidmakthållande av materiel.

Myndighetens fokus har varit att bidra till både Försvarsmaktens förmågetillväxt och stödet till Ukraina, bland annat genom att lägga materielbeställningar till industrin. Givet det säkerhetspolitiska läget råder mycket hög efterfrågan och långa leveranstider på försvarsmateriel. Att påskynda materielbeställningar till leverantörer är därför avgörande för fortsatt ökade materielleveranser i takt med ambitionsnivån för försvarsmateriel kommande år.

Beställningarna av materiel inom ramen för anslaget 1.3.1. uppgick till 52,5 miljarder kronor för 2023. Därmed har FMV de senaste två åren lagt beställningar till ett sammanlagt värde av cirka 88 miljarder. Därutöver har FMV bistått Försvarsmakten med beställningar för vidmakthållande av befintlig materiel.

– Årets resultat, särskilt vad gäller materielbeställningar, är ett kvitto på att FMV hittills klarat uppdraget och möter kraven på tillväxt från såväl regeringen som Försvarsmakten. Det viktigaste nu är att fortsätta att lägga beställningar på materiel till våra leverantörer för att möjliggöra leveranser kommande år och säkerställa förmågetillväxten i Försvarsmakten, säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson.

Betydande beställningar under 2023 var bland annat Archerpjäser, senaste versionen av jaktrobot 99 AMRAAM, luftvärnsrobotsystemet CAMM till Visbykorvetterna, omfattande uppgradering av stridsvagn 122, nytt långräckviddigt radarsystem, nya eldhandvapen och ammunitionsbeställningar. Flera beställningar görs även för att ersätta materiel som donerats till Ukraina.

Vid Natos toppmöte i Vilnius i juli skrev FMV och Ukraina på ett avtal som bland annat möjliggör stöd med direkta upphandlingar och beställningar av materiel till Ukraina samt stöd till uppbyggnaden av en ny försvarsupphandlingsmyndighet DPA.

Betydande leveranser

Under 2023 gjordes också flera betydande leveranser som bidrar till Försvarsmaktens förmåga.

Till marinen levererades exempelvis nya signalspaningsfartyget HMS Artemis och fortsatta leveranser av torped 47. Armén fick ta emot ett mängd fordon, 467 lastbilar, standardfordon, snöskotrar, släp för stridsvagnar och stridsfordon, mörkerstridsutrustning, kroppsskydd för kvinnor, personlig utrustning med mera. Inom flygmateriel har bland annat fyra modifierade helikopter 14 och sju skolflygplan levererats, liksom 22 nya räddningsbilar med PFAS-fri släckvätska. De första serieproducerade exemplaren av JAS 39E har också levererats till FMV.

Under året har FMV även lett ett samarbete inom ramen för NORDEFCO, tillsammans med Estland, Lettland och Litauen och med stöd av USA, UK samt Nederländerna. Syftet är att öka produktionen av artilleriammunition i Norden och möjliggöra ytterligare donationer till Ukraina. Därtill har FMV:s exportfrämjande verksamhet bidragit till betydande kontrakt till försvarsindustrin i Sverige.  

– Sammantaget genomgår FMV en mycket positiv utveckling och tack vare kompetent och professionell personal svarar vi upp mot ökade krav och förväntningar. Vi arbetar intensivt tillsammans med Försvarsmakten, våra partnerländer och leverantörer för att korta ledtider och få leveranser så snart som möjligt. Utvecklingsarbetet fortsätter nu för att klara ytterligare ambitionsökningar inom det svenska försvaret. Tillsammans levererar vi rätt materiel för ett starkare försvar, avslutar Göran Mårtensson.

FMV årsredovisning 2023 (bläddringsbar pdf)

Publicerad: 2024-02-22