Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Möt amerikanen som utbildar svenska förband i Patriot-systemet

FMV levererade under hösten 2021 den första eldenheten av det meddellångräckviddiga luftvärnssystemet Patriot till Försvarsmaktens Luftvärnsregemente Lv6 i Halmstad. Systemet, som i Sverige går under namnet Luftvärnssystem 103, levereras i fyra omgångar och är den senaste Patriot-versionen. Tillskottet av det nya systemet innebär att Sverige avvecklar det tidigare Hawksystemet som togs i bruk 1963.

Chris Vargas tillhör TAFT, technical assistance field team, vars uppgift är att utbilda och stötta partnernationer vid införandet av nya vapensystem. Foto: Jonas Linde.

Chris Vargas tillhör TAFT, technical assistance field team, vars uppgift är att utbilda och stötta partnernationer vid införandet av nya vapensystem. Han befinner sig just nu i Halmstad för att stötta Lv6 med integration av patriotsystemet till luftvärnet. Foto: Jonas Linde.

Till Luftvärnssystem 103 har FMV även upphandlat ett eget radiolänksystem och utvecklat en särskild spanings- och eldledningsradar. Det betyder att det svenska systemet skiljer sig från det som används i USA, men enligt Chris Vargas från TAFT-teamet är det inget som försvårar utbildningsinsatsen. Foto: Anders Fall, Försvarsmakten.

Till Luftvärnssystem 103 har FMV även upphandlat ett eget radiolänksystem och utvecklat en särskild spanings- och eldledningsradar. Det betyder att det svenska systemet skiljer sig från det som används i USA, men enligt Chris Vargas från TAFT-teamet är det inget som försvårar utbildningsinsatsen. Foto: Anders Fall, Försvarsmakten.

Patriot, som är tillverkat i USA, är helt nytt för Försvarsmakten och Lv6. Därför finns ett team från det amerikanska försvarsdepartementet på plats i Halmstad för att utbilda svenska armén i det nya luftvärnssystemet. Chris Vargas tillhör TAFT, Technical Assistance Field Team, vars uppgift är att utbilda och stötta partnernationer vid införandet av nya vapensystem. Han befinner sig just nu i Halmstad för att stötta Lv6 med integration av patriotsystemet till luftvärnet, mer specifikt till det så kallade 103-kompaniet.

Hur ser samarbetet ut?

– Vi har ett tätt samarbete där jag stöttar kompaniet i utformningen av utbildningen av patriotsystemet och förbandets uppbyggnad. Vi hjälper också till att ta fram rutiner, reglementen och standarder för utbildningen av soldater så att det passar det svenska utbildningskonceptet.

Chris uppdrag i Sverige påbörjades i slutet av oktober 2021 och sträcker sig över ett år. Under sina 22 år inom USA:s armé har han samlat på sig lång erfarenhet av liknande utbildningsuppdrag och har hunnit med uppdrag i Irak, Sydkorea, Japan och Qatar. Det nuvarande är hans tredje inom TAFT.

Vad finns det för utmaningar med att utbilda utländska kollegor i ett helt nytt vapensystem?

– I den här typen av uppdrag brukar språkbarriären vara den största utmaningen, men så har inte varit fallet i Sverige. Trots att det tekniska språket som rör Patriot är svåröversatt har det varit lätt för alla att ta till sig den kunskap som krävs för att lära sig systemet.

Hur mycket utbildning och kunskap krävs för att lära sig systemet fullt ut?

– Det är omöjligt för en person att lära sig hela systemet fullt ut. Men genom både individuell och gemensam träning kan operatörerna, ledningen och de som underhåller systemet kollektivt få en full kunskap om hela systemet.

Chris menar att det nya luftvärnssystemet kommer att ge Sverige flera nya fördelar. Framförallt ger det en ökad förmåga att försvara sig mot robotangrepp och ökar skyddsavståndet vid angrepp från stridsflyg. Dessutom finns möjlighet att integrera nya varningssystem till de befintliga, som ska minska tiden det tar att upptäcka fientliga angrepp.

Till Luftvärnssystem 103 har FMV även upphandlat ett eget radiolänksystem och utvecklat en särskild spanings- och eldledningsradar. Det betyder att det svenska systemet skiljer sig från det som används i USA, men enligt Chris Vargas är det inget som försvårar hans utbildningsinsats.

– Alla uppgraderingar och förändringar av Patriotsystemet som jag har ställts inför under de senaste 22 åren har gjort att jag snabbt kunnat anpassa mig till de specifika modifikationer som Sverige har valt att göra.

Läs mer om Luftvärnssystem 103, Patriot

Publicerad: 2022-03-07