Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Möt våra medarbetare

Christian Holst

Christian Holst arbetar sedan tre år tillbaka som provledare telekrig mark vid FMV:s verksamhetsområde Test och evaluering, T&E, i Enköping. Här provar han de telekrigsystem som myndigheten köper in eller modifierar på uppdrag av Försvarsmakten.

– Jag stöttar olika projekt med att ta fram provplaner som följer FMV:s riktlinjer för verifiering och validering av telekrigsystem. Dessutom stöttar jag projektledaren genom att leda de prov vi genomför i fält.

Verifiering och validering innebär bland annat att man kontrollerar om tekniska system uppfyller definierade systemkrav och om det motsvarar Försvarsmaktens behov. Det svarar på frågorna ”har vi fått det som är beställt?” och ”går systemet att använda som det är tänkt?”

– Vi provar det som övriga FMV tagit fram. Jag tror att många har en bild av hur det är att jobba på FMV, men den kanske inte riktigt stämmer med hur det är att jobba på T&E, eftersom vi är en provenhet, berättar Christian.

FMV Test och evaluerings provkontor för ledningssystemområdet är samlokaliserat med Enköpings Garnison, där Försvarsmaktens ledningsregemente ligger. Det här lyfter Christian fram som en stor fördel eftersom verksamheten bedrivs i nära samverkan med Försvarsmakten och dess personal.

– Vi har också ett bra samarbete med övriga verksamhetsområden inom FMV. Till exempel sitter FMV:s verksamhetsområde ledningssystem i samma korridor som oss.

Referensmiljö för LSS Mark

Bättre planeringsförutsättningar

Innan han började på FMV jobbade Christian som specialistofficer på telekrigbataljonen i Enköping.

– En av anledningarna till att jag bytte till FMV är att här finns det bättre planeringsförutsättningar. Jag kan använda mina kunskaper och planera proven i lugn och ro och se till att de följer riktlinjerna för verifiering och validering. I Försvarsmakten var det mer ad hoc, vilket inte fungerar så bra när man har familj.

I arbetet varvar han kontorsarbete med arbete ute i fält, vanligtvis fyra nätter och fem dagar, på någon av FMV:s provplatser.

– Vi har också internationella samarbeten och prov, till exempel var jag förra året med i Tors hammare, en provverksamhet där vi i samarbete med Nato provade våra system mot generiska hot. Så det är en blandning av högt och lågt, konstaterar Christian.

Det roligaste med jobbet tycker han är när man lyckas med saker och får det att gå i lås.

– Något jag slåss med ganska ofta är att man tror att det finns en självklar lösning på något och så visar det sig att det inte gör det. Då får man hitta en väg runt. Och när man väl får saker på plats så är det kul. Samma sak när vi har skrivit slutrapport och lämnat in den och alla är nöjda och glada. Då infinner sig känslan av att vi klarade det här. När man sedan tittar tillbaka så har man det som en bra erfarenhet. Och folk kan komma till mig och fråga om råd kring saker, även om jag inte jobbat här så länge. Det är kul.

Sveriges närmaste stad

Christian trivs med att bo och jobba i Enköping, med de för- och nackdelar som finns i en småstad.

– Jag är uppväxt i Ulricehamn, som också är en småstad, och det är så jag vill att mina barn ska växa upp. Husen kostar inte så mycket här och det är nära till allt. Enköpings slogan är att vi är Sveriges närmaste stad. Många bor här och jobbar någon annanstans, samtidigt som många pendlar hit från andra orter. Jag har kollegor som bor i Stockholm, Västerås, Sala och Norrtälje. En fördel med att jobba på FMV är att det finns möjlighet att jobba hemifrån, om man kommer överens om det med sin chef.

Relevant

Vad är du intresserad av?